Hamar gyártásba kerülhet a Chevrolet Camaro

2006.01.24. 16:12

A Detroitban bemutatott tanulmány alig fél év alatt állt össze, és a GM főtervezője szerint akár két éven belül elkészülhet a szériaváltozat, ha a vezetés a gyártás beindítása mellett dönt.

Persze már a Camaro Concept eddigi pályája is kisregénybe illik. Az utolsó Camaro gyártásának beszüntetése után szinte azonnal elkezdték keresni az utódlás lehetőségét. A prototípus 2005 elejére el is készült, de ennek bemutatóját az utolsó pillanatban lefújták, és szinte ugyanakkor meg is kezdték az újabb tanulmány tervezését. Meglepő módon két tervezőcsapatot is ráállítottak a témára, amelyek eleinte egymástól függetlenül dolgoztak, majd a két terv egyesítéséből született az idén bemutatott jármű.

A nyilatkozatokból úgy tűnik, mindenki szeretné az új Camarót, a GM vezetése Lutztól Wagonerig, de persze az, hogy a típus gyártásba kerülhet-e, az elsősorban megint a pénzügyeseken múlik majd Hisz' a világ legnagyobb autógyártója sem készíthet veszteséget termelő típust, különösen most, hogy évente milliárdokba kerül az amerikai autógyártó részleg fenntartása. A típussal kapcsolatos döntés 2006 közepére meg is születhet, és ha a gyártás valóban megindulhat, akkor a fejlesztés rövid idő alatt eredményre vezethet. 2008 elejére ugyanis kész lesz az új, hátsókerék-hajtású padlólemez, amelyet a Holden fejleszt Ausztráliában, és a többi alkatrész zömét is csak elő kell szedni a raktárakból.

A szériagyártású Camaro persze nem - vagy nem csak - Corvette-motorral készül majd. A legtöbb példányt valami gyengébb V6-os motorral, egyszerű belső kialakítással és viszonylag alacsony áron lehetne eladni, ahogy a Mustangot is az olcsó változatok tartják életben.