Négyajtós kupé-kabriót épített a Heuliez

2006.01.25. 15:51

A Macarena a Peugeot 407-esre épül, de a tetőszerkezete igazi különlegesség. A Heuliez tervezői ugyanis megoldották, hogy a négyajtós típus teteje egyetlen gombnyomással eltüntethető legyen az autó rövid hátuljában, és még a csomagoknak is maradjon elég hely kabriózás közben.


Galéria - kattintson a képre

A Macarena tetőszerkezete így elég bonyolult lett: a kétrészes tetőkeret-ívek közt ugyanis három üvegpanelt helyeztek el, amelyek a tető összecsukásakor a hátsó ablak üvege mögé csúsznak, így a tető első feléből csak a keret marad, ami a csomagtérből alig vesz el helyet. A megoldás további előnye, hogy a három üveglemez fokozatmentesen állítható napfénytetőként is szolgál, így akkor is jó lehet az utastér szellőzése, ha a több a csomag, mint amennyi a kabrió-üzemmódban megmaradó 300 literes térben még elfér.


Galéria - kattintson a képre

A Macarena egyelőre persze csak tanulmány, és ez nem is véletlen, hiszen egy ilyen komplikált tetőrendszer gyártása nem egyszerű feladat: meg kell oldani a megfelelő hő- és hangszigetelést, és csukott állapotban a tető vizet sem ereszthet át. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése még a Heuliez tapasztalatával is éveket vehet igénybe, de nem kizárt, hogy néhány év múlva valamelyik nagy gyártó is alkalmazni fogja a franciák által kínált különleges tetőszerkezetet. Addig is bárki megnézheti közelről a Heuliez Macarenát, aki ellátogat a február utolsó napjaiban kezdődő Genfi Autókiállításra.