Megújul a Kia Sorento

2006.02.03. 13:34

A sikeres terepjáróhoz elég óvatosan nyúltak a koreai tervezők. Az autó külsejét és belső terét alig módosították, viszont mindkét motort kicserélték.


Kívül a Sorento alig változott, hisz a Kia szakemberei csak a modellfrissítéskor szigorúan kötelező gyakorlatokat végezték el rajta. Változtattak egy picit az olcsón módosítható műanyag lökhárítókon, és a lámpák színezésén. Belül már hasznosabb átalakításokat végeztek: javítottak a műszerfal anyagminőségén, az első üléstámlák átalakításával bővítették a hátsó lábteret, és egyszerűsítettek a hátsó üléssor állítómechanizmusán.


Az igazán lényeges változások azonban a motorpalettát érintik. A régi 3,5 literes V6-os helyett azt a jóval erősebb, 3,3 literes és 235 lóerős hathengerest építik a megújult Sorentóba, amellyel a Hyundai nagykocsijaiban már találkozhattunk. Ennél is fontosabb azonban, hogy a 2,5 literes turbódízelt is átalakították. Az új változat a változó geometriájú turbófeltöltőnek köszönhetően 140 helyett 170 lóerős lesz, igaz, azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Kia-dízel hírhedten nagy étvágyát sikerült-e mérsékelni vagy sem.

A Sorento jelenleg is a Kia egyik legsikeresebb terméke. Tavaly majdnem 144 ezer példányt adtak el belőle világszerte, és az átalakítások révén joggal remélhetik, hogy a típus az idén is hasonlóan kelendő lesz. A felfrissített változat bemutatóját a Genfi Autószalonon tartják február 28-án, és nem sokkal később a forgalmazás is beindulhat Európában.