600 ezer Volvo három éven belül?

2006.02.06. 14:08

A svédek elsősorban a C30-astól és egy új terepmodelltől várják a csodát. A Volvónál tavaly 460 ezer autót készítettek, de egy modelloffenzíva kellős közepén tart a gyártó.

Az első fecske a C70 kupé-kabrió

volt, de az idén tavasszal leleplezik az új S80-ast , majd ősszel jön a végleges C30-as . A későbbi tervekben jórészt a többi típus – az S60/V70 sorozat és az XC90-es – felújítása szerepel, de állítólag három éven belül megérkezhet még egy előd nélküli modell, az XC50-es, egy S40-alapú hobbiterepjáró. A Volvo első embere, Frederik Arp szerint a megújult modellpalettájukkal három éven belül elérhetik az évi 600 ezres határt. Ebből a mennyiségből C30-as a tervek szerint évente mintegy 75 ezerrel venné ki a részét, és az XC50-esből is legalább 50 ezret szeretne eladni a Volvo, a maradék növekedést pedig a meglévő modellek új változataitól várják.

A Volvo üzemeiben jelenleg 550 ezer autó készülhetne évente, azaz ha minden a tervek szerint alakul, akkor kénytelenek lesznek új kapacitásokat bevonni a termelésbe, de Arp szerint a meglevő üzemek elég rugalmas felépítésűek, így aligha lesz szükség egy új gyár bevonására. Persze ez sem okozhat problémát, hiszen a Volvo anyavállalata, a Ford épp elég fölös kapacitással rendelkezik Európában ahhoz, hogy szükség esetén kisegítse a Volvót.