Freestream T1: a végső utcai versenygép

2006.02.07. 10:29


A Ferrari Enzo túlsúlyos óriásnak tűnik az új brit utcai autó mellett. A Freestream nevű vállalkozást két angol mérnök, Ben Scott-Geddes és Graham Halstead alapította, eredetileg azért, hogy konzultációs szolgáltatásokat nyújtsanak jól fizető ügyfeleknek. Tapasztalatokban és tudásban nincs hiány, annak idején mindkét szakember részt vett egyebek közt a McLaren F1 tervezésében, de jól tudták, hogy ez önmagában még nem elegendő: kell egy referenciamunka, amelyből kiderül, hogy mire is képesek. Így alig egy éve hozzáfogtak a T1 jelzésű utcai versenyautó fejlesztéséhez.

A koncepció egyszerű volt: olyan autót kell tervezni, amely közúton is használható, de a versenypályákon nem akad ellenfele. A váz az F1-es autókéhoz hasonló fürdőkád formájú karbonszálas teknő lett, amelyet áramvonalas műanyag alkatrészekkel burkoltak. A vezetőfülkének alig nevezhető, papíron két személyes üvegbura mögött egy 2,4 literes, feltöltős V8-as motort helyeztek el, amely több mint 480 lóerős. Ez az adat önmagában még nem szokatlan ebben a kategóriában,


de az autó közben mindössze 465 kilogrammos, így a fajlagos teljesítmény meghaladja az 1000 lóerő/tonna értéket, és ezt ma más utcai használatra alkalmas utcai autók meg sem közelítik. Ráadásul a Formula-autókon használtakhoz hasonló első és hátsó szárnyaknak köszönhetően ez a teljesítmény nagyrészt ki is használható. A készítők szerint a T1-es 2,5 másodpercen belül gyorsulhat 100 km/h-ra, és 5 másodperc alatt érhető el vele a 160 km/h-s sebesség. A szárnyak beállításától függően a végsebesség akár 320 km/h fölé is növelhető, a kanyarban és fékezés közben pedig 3 g-s oldalgyorsulást, illetve lassulást is képes előállítani az autó.

A tervezők időközben felismerték, hogy a T1-es nemcsak referenciaautónak alkalmas, de az utcán is használható nyers versenytechnikáért sokan vagyonokat hajlandók fizetni, így a gyártás mellett döntöttek. Az autó ára 150 ezer angol font, azaz átszámítva úgy 55 millió forint, de várható, hogy így is sorban állás lesz érte, mivel évente legfeljebb 25 példány készül.