Pletykák az új BMW motorokról

2006.02.07. 13:09

A 3-as és 5-ös sorozat számára új sportmotorokat készít a BMW, legalábbis a kiszivárgott információk szerint. Az M3-as motorjáról már hallhattunk: ez a V8-as gyakorlatilag az M5-ös 90 fokos hengerszögű, ötliteres V10-esének egy hengerpárral rövidebb leszármazottja.

Úgy tudjuk, ezzel a nagy fordulatszámú szívómotorral fajlagos teljesítményben túl is teljesítették a BMW tervezői saját tízhengeresüket: 4 literes lökettérfogatból 425-430 lóerőt sikerült kifacsarniuk. Úgy hírlik azonban, hogy a BMW szakít egy fontos hagyománnyal. Hosszú évtizedek óta csak feltöltés nélküli benzinmotorokat készítenek a cégnél. Ha nagy teljesítményre volt szükség, megoldották a lökettérfogat, illetve a fordulatszám emelésével. Most azonban egy egész sor turbófeltöltős benzinmotor érkezéséről hallani. A paletta állítólag egy 275 lóerős, kétliteres négyhengeressel indul, és egy 375 lovas, 3 literes hathengeressel ér véget. Ezekkel a motorokkal a BMW képes lesz kitölteni az M3-as és az M5-ös, illetve a legerősebb szívómotoros benzines változatok közti rést anélkül, hogy indokolatlanul nagy lökettérfogatú motorokat használna.

A német gyártók között persze dízelfronton is élesedik a teljesítményverseny, és a legújabb hírek szerint a BMW ezen a fronton sem szeretne lemaradni. Úgy tudjuk, a 2 literes, négyhengeres dízelmotorból épp ezért több mint 200 lóerőt csiholnak ki, a 3 literes pedig 250 és 300 lóerős változatban is készül majd. Arról egyelőre nem szólnak a pletykák, hogy az új motorok mikor, és milyen típusokban mutatkozhatnak be, de a létezésükben nem kételkedünk. A BMW már hosszú ideje azok igyekszik, hogy a világ legsportosabb arculatú autógyártójává váljék, és ennek a célnak az eléréséhez elkerülhetetlennek látszik a lóerők folyamatos gyarapítása.