Teljes megújulásra készül a Lada

2006.02.07. 15:44

Új üzemet és egységes modellpalettát tervez a legnagyobb orosz autógyártó. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a korszerű, évi 450 ezer autó előállítására képes üzemet 2,5-3 év múlva adnák át, és az építéssel párhuzamosan megkezdik az új modellpaletta fejlesztését.

A terveket ugyan még csak vázlatosan ismerjük, de állítólag háromféle platformra mintegy 12 különféle karosszériát szeretnének építeni a következő 14 évben. Ezek között kis sportkupé, egyterű, egy új terepjáró és B, C illetve D szegmensbe tartozó személyautók is akadnak majd. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az ígért típusok közül mennyi alapul a meglevő típusokra, és mennyi lesz vadonatúj, ahogy azt sem, hogy minderre honnan lesz pénz.

Az AvtoVAZ az utóbbi években ugyanis krónikus pénzhiánnyal küzdött. A helyzetre jellemző, hogy a Niva utódjának gyártását csak a GM segítségével tudták megkezdeni, a Kalina család gyártása pedig azért késett éveket, mert a gyártóüzem felszerszámozására csak apránként gyűlt össze a szükséges összeg.