Elhalasztják a Citroën C6 bevezetését

2006.02.08. 10:48

Minőségi problémák hátráltatják a legnagyobb Citroën forgalmazásának beindítását. A C6-ost az eredeti tervek szerint 2005 decemberében kezdték volna árusítani Németországban és Franciaországban, de előbb februárra halasztották a piaci bevezetést, most pedig már április-május fordulója szerepel a menetrendben.


Galéria - kattintson a képre

Úgy tudjuk, a halasztás elsősorban a keret nélküli ablakoknak köszönhető, amelyek a nullszériás autóknál nem záródtak minden esetben tökéletesen, jócskán megnövelve az autó menetzaját. A Citroën 1998 óta dolgozik a C6-oson, amely a márka presztízsmodelljeként csak akkor töltheti be a neki szánt szerepet, ha már a forgalmazás kezdetére ki tudják küszöbölni a komolyabb hibaforrásokat. A C6 elődjénél, az XM-nél egyszer már megtapasztalta a gyenge minőség romboló hatásait a cég. A hírhedten megbízhatatlan első két évjárat gyakorlatilag porig rombolta a maga idejében amúgy igazán különlegesnek számító modell, és vele a Citroën hírnevét. A franciák most ezt szeretnék elkerülni, így inkább vállalják a késést is. A keret nélküli ablakok egyébként korábban, más gyártóknál is komoly problémaforrásnak bizonyultak. A rövid életű Avantime ablakai állítólag soha nem zártak igazán jól, és a Hyundai is megjárta legnagyobb modelljével, ezért az XG-t felváltó Grandeur elődjével szemben már hagyományos ablakkeretekkel készül.


Galéria - kattintson a képre

A C6-os esetében kulcsfontosságú az alacsony menetzaj, mivel ezt a típust éppen a kényelme emelheti vetélytársai fölé. Ráadásul a Citroën a típussal aligha szerezhet komoly hasznot, hiszen mindössze évi 25 ezer példány elkészítésére rendezkedtek be, így a gyártás csak akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha a C6 tovább erősíti a márka imázsát, és ezzel javítja a nagyobb tömegben készülő olcsóbb típusok eladási mutatóit. A C6 a Citroën szóvivője szerint nem is a prémium gyártók hasonló méretű termékeivel próbál versenyezni. Az elsődleges cél a Peugeot 607, a Renault Vel Satis és a Lancia Thesis eladásainak túlszárnyalása, és ha sikerül valahogy rendbe hozni az ablakokat, akkor ez talán nem is lesz elérhetetlen cél.