Audi R8: olcsó Lamborghini karikákkal?

2006.02.09. 16:56

Az Audi készülő szupersportkocsijáról hivatalosan ugyan még semmit sem tudunk, de azután, hogy zöld utat kapott, a pletykák és találgatások azonnal szárnyra keltek.

Az R8-as csak a nevét örökli a többszörös Le Mans-győztes prototípustól, a formáját viszont a 2003-ban Frankfurtban leleplezett Le Mans nevű tanulmánytól kapja. Műszaki szempontból egy harmadik modell, a Lamborghini Gallardo a készülő sportkocsi legközelebbi rokona. A vázszerkezet egy az egyben az olasz Audi-leányvállalat kisebbik modelljéből érkezik, és a motort is a Lamborghininél ismerhettük meg, bár az R8-as állítólag az S8 sportszedán lefojtott, 450 lovas V10-esét kapja meg, nehogy a jóval drágább Gallardo eladásait rontsa.

Az R8-as egy igazi érdekességet is tartogat. Némi felárért a villámgyors DSG váltó hétsebességes változatát is megkaphatja az állandó négykerék-hajtású modell. Az Audi leggyorsabb modelljét a BMW M6-os, a Porsche 911 Turbo és az Aston Martin V8 Vantage ellenfelének szánják, és az ára is ennek megfelelően alakul. A becslések szerint az autót kb. 100 ezer euróért, azaz durván 25 millió forintért lehet hazavinni, így 40-50%-kal lesz olcsóbb, mint az alig erősebb, bár kétségtelenül sokkal jobb nevű Lamborghini-testvérmodell.

Úgy tudjuk, a gyártásra érett R8 már az idén ősszel, a Párizsi Autószalonon bemutatkozhat, és akár már 2007 elején megindulhat a forgalmazás.