Toyota Tundra: született amerikai

2006.02.10. 13:40

A Tundrával hazai terepen próbálja megverni amerikai riválisait a Toyota. Az óriási pick-upok piacán ugyanis még a Ford, a GM és a Chrysler uralkodik, annak ellenére, hogy a Toyota és a Nissan is évek óta próbálkozik a szegmens meghódításával. A helyi gyártók persze lépéselőnyben vannak, hiszen ezt a kategóriát ők teremtették meg. Itt a hatalmas méretek, a nyers, masszív műszaki megoldások, az iszákos és bivalyerős V8-as benzinmotorok előnynek számítanak, és a japánoknak mindezt a semmiből kellett előteremteniük.


Galéria - kattintson a képre

Az előző Toyota Tundra nem hozta meg a várt sikert: nem volt elég nagy és nem volt elég karakteres. A japánok azonban híresen gyorsan tanulnak, és azt is jól tudják, hogy a helyi igényeket a legkönnyebben helyben tervezett autókkal lehet kielégíteni. Ezért a Chicagóban bemutatkozó új Tundra műszaki fejlesztését a Michigan államban székelő Toyota Technical Centerre, a formaterv elkészítését pedig a kaliforniai Calty tervezőközpontra bízták. A végeredmény láttán reszkethet a Ford. Az amúgy semmitmondó forma az orrára biggyesztett alkarvastag krómpatkótól épp olyan félelmetessé vált, mint az F150-es, vagy a Dodge Ram.


Galéria - kattintson a képre

Az autó méreteit is alaposan megnövelték - a tengelytáv például vagy 25 centivel nőtt -, így már nem ez a kategória legkisebb versenyzője. A motorválaszték egy 4 literes V6-osból, a régi, 4,7 literes i-Force V8-asból és egy vadonatúj, 5,7 literes nyolchengeresből áll, amelyekhez egy nagy teherbírású hatsebességes automata váltót párosítanak. Ráadásul a Tundra már háromféle kabinkialakítással, összesen csaknem harmincféle változatban lesz kapható.

A Toyota gyakorlatilag minden szempontból behozta a lemaradását a konkurensekkel szemben, sőt, még az amerikai hazafias érzület sem állhat az útjába, hiszen nemcsak a tervek készültek helyben, de a gyártás is az Egyesült Államokban folyik majd. A régi Tundrából tavaly 125 ezret tudtak eladni, de az új modell annyival közelebb áll a kategória bestselleréhez, a Ford F150-eshez, hogy nem csodálkoznánk rajta, ha egy-két éven belül már a legkeresettebb pick-upok közt láthatnánk viszont a típust.