Exige S: az új Lotus csúcsmodell

2006.02.13. 09:39

Átmenetileg az Exige 240R egyszerűsített változata lesz a sportkocsigyártó leggyorsabb utcai modellje.


Az apró, 935 kilogrammos kétüléses kupéba ugyanaz az 1,8 literes Toyota-motor kerül, amely manapság az összes többi Lotusban is megtalálható, de egy mechanikus kompresszor segítségével 192-ről 218 lóerőre emelték a teljesítményét. Első hallásra nem tűnik igazán lenyűgözőnek a 26 lóerőnyi többlet, de a kompresszor révén a motor már nem csak magas fordulatszámon húz igazán, és ez a menetteljesítményeken is meglátszik. Az Exige S 4,1 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és 9,98 másodperccel az indulás után már 160 km/h-val száguldhat.


A végsebessége 238 km/h, de ami ennél sokkal meglepőbb, kíméletesen használva akár 9,1 liter benzinnel is megelégszik 100 kilométeren. Az Exige S-ből a tömegcsökkentés érdekében minden kényelmi felszerelést kihagytak a tervezők, de extraként sok minden megrendelhető az autóhoz. Egyebek közt légkondicionálóval is kérhető a típus, de ez egyben 15 kilogramm súlytöbbletet is jelent.

Az Exige S forgalmazását elsőként Nagy-Britanniában kezdik meg a jövő hónapban, a többi európai országban pedig májustól lesz elérhető a típus.