Megbukott a Pontiac GTO

2006.02.24. 09:41

Alig négy évvel a bemutató után csendben eltűnik a GM óriási kupéja. A nemrég szintén megszüntetett ausztrál Holden Monaro típusok alapuló autóval annak idején a Pontiac Firebird/Chevrolet Camaro párost próbálták pótolni, hogy a sportos Pontiac márka ne maradjon erős kétajtós nélkül.

A GTO azonban nem lett igazán népszerű, sőt, arculatjavtó misszióját sem tudta teljesíteni. Az autó 90-es éveket idéző, izgalmas részletektől mentes formája miatt már az első pillanattól sok kritikát kapott és az egyre csökkenő eladásokból úgy tűnik, a tavalyi felújítás sem használt sokat. Hiába vetették be az új, hatliteres, 405 lóerős Corvette motort, a GTO tovább veszített népszerűségéből. A 2003-ban kitűzött évi 18 ezres célt soha meg sem közelítette a típus: tavalyelőtt 13600, tavaly pedig már csak 11600 példány talált gazdára.

A típusból állítólag még vagy 10-12 ezer példányt szeretnének eladni az idén, de ezzel vége is a pályafutásának: a 2007-es évet már a GTO nélkül kezdi meg a Pontiac, és a szellemi utód, a Chevrolet Camaro pedig várhatóan csak az évtized végén jelenhet meg.