Közvetlen befecskendezéses motor a Mercedestől

2006.02.27. 17:02

Genfben mutatkozik be az új CGI rendszer, méghozzá egy CLS 350-es orrában.

A Mercedes eddig látszólag nemigen foglalkozott a közvetlen benzinbefecskendezés fejlesztésével, de most kiderült, hogy már évek óta fejlesztik saját megoldásukat, amely leginkább a dízelmotorokban alkalmazott befecskendező rendszerekre emlékeztet. A fúvókák piezoelektromos elven működnek, így egy ciklus alatt több kisebb üzemanyag-adagot képes a hengerbe juttatni, az eddigieknél jóval nagyobb, akár 200 baros nyomáson. Ez a Mercedes mérnökei szerint ezzel egyenletesebbé teszi a benzin eloszlását a hengerben, kiszámíthatóbbá válik az égésfolyamat, és a motor nagyobb terhelésnél is működhet szegény keverékes üzemmódban, amivel jócskán csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

Az új rendszert a Mercedes jól ismert, 3,5 literes V6-osában mutatja be, amely erősebbé és takarékosabbá vált a közvetlen befecskendezés révén. A motor teljesítménye kerek 20 lóerővel emelkedett meg, azaz eléri a 292 lóerőt, maximális forgatónyomatéka pedig 350-ről 365 Nm-re emelkedett, és ez az érték 3000-es és 5100-as percenkénti fordulatszám között folyamatosan rendelkezésre áll. Ezzel a motorral a CLS 6,7 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és 9,1-9,3 litert fogyaszt 100 km-en, azaz kb. egy literrel kevesebbet, mint a szívócső-befecskendezéses változat.

Az üzemanyag-megtakarítás nagy részét előidéző szegény keverékes üzemmód persze némi hátránnyal is jár, hiszen a motorban ilyenkor jelentős mennyiségű nitrogén-oxid keletkezik a szokásosnál is magasabb égési hőmérsékletnek és a nagy oxigén-feleslegnek köszönhetően. Ezt a Mercedesnél kipufogógáz-visszavezetéssel, és tárolóüzemű NO x-katalizátorokkal igyekeztek elfogadható mértékűre csökkenteni. Valószínűleg ennek az apró hiányosságnak köszönhető, hogy a CLS 350 CGI egyelőre csak Európában váltja le az eddig forgalmazott CLS 350-est, Észak-Amerikában, ahol a nitrogén-oxid-kibocsátási határértékek jóval szigorúbbak, egyelőre nem is tervezik a közvetlen befecskendezéses változat bevezetését.