Noble M15: sport helyett luxus?

2006.03.06. 13:09

A következő hónapban mutatkozik be a brit márka új modellje, amely teljesen új irányba viheti a kis céget. A jelenleg gyártott M12 GTO-3R és M400 típusok igazi, kompromisszumoktól mentes utcai versenygépek hírében állnak, és elsősorban azok közt népszerűek, akik hétvégente versenypályákra járnak. Angliában az ilyesmi megszokott dolog, de a Noble vezetése belátta, hogy a fanatikusok hosszabb távon aligha tartják el a céget, így az új típus, az M15-ös már új elvek szerint épül.

A karosszéria állítólag nagyon hasonlít majd a tavalyelőtt bemutatott M14 tanulmányéra , de a turbós Ford hathengerest egy 455 lóerős V8-as váltja fel, az utastér pedig gazdagon felszerelt és kényelmes lesz, szemben a régebbi típusok spártai egyszerűségével. A Noble ezzel a típussal a Ferrari F430-as, az Aston Martin Vantage V8 és a Porsche 911 Turbo által uralt szegmensbe próbál betörni, és egyesek szerint az ügyes időzítés révén van rá esély, hogy átvegye a Lotus Esprit helyét a sportkocsi-piacon.

A Noble-rajongók legnagyobb szívfájdalma persze nem az igényesebb kivitelezés vagy az erősebb motor, hanem az ezzel párosuló jelentős árnövekedés: az M15 durván 75 ezer fontba, azaz átszámítva kb. 28 millió forintba kerül majd, míg a jelenlegi alapmodell, az M12 már 50 ezer font (19 millió forint) alatti áron elvihető.