Két Dacia-riválist tervez a Toyota?

2006.03.07. 09:23

Új márkanéven dobná piacra a kis költséggel gyártható autókat a legnagyobb japán gyártó.


A lépcsőshátú Yaris lehet az új modellek alapja

A Toyota elnöke, Katsuaki Watanabe elmondta, hogy felméréseik szerint a fejlődő piacokon jelentős kereslet-növekedésre lehet számítani, ezért indították el a fejlesztési programot. Az új típusokat Közép- és Kelet-Európában, Oroszországban, Dél-Amerikában, Indiában és Kínában szeretnék forgalomba hozni az évtized vége felé. "Európában ugyan jelen vagyunk az Aygóval, de úgy néz ki, volna még hely egy olcsóbb típusnak is" - mondta Watanabe, hozzátéve, hogy az új típusok nyugat-európai forgalmazását biztosan nem tervezik. Kauzo Okamoto, a Toyota fejlesztési igazgatója azt is elárulta, hogy jelenleg hol tart a fejlesztés: "Egyelőre az előkészítés folyik, de az a cél, hogy teljesen új autókat építsünk minél több, már meglevő alkatrészt felhasználásával."

A tervezetről a nyilatkozatokon kívül néhány, egyelőre nem hivatalos információ is napvilágot látott. Az egyik szerint új márkanév létrehozását fontolgatják a szuperolcsó modellek számára, mivel az alacsony előállítási költségek mellett biztosan nem lesznek képesek ugyanazt a minőséget produkálni, ami napjaink Toyotáira jellemző. Egyesek azt is tudni vélik, hogy az új márka 2010 körül lép piacra, méghozzá egyszerre rögtön két típussal is. Az egyik a Loganhoz hasonló négyajtós szedán volna, a másik pedig egy egyterűként és kis haszonjárműként is használható típus, olyasmi, mint a Renault Kangoo.

A Dacia Logan elkészítése meglehetősen merész vállalkozás volt a Renault részéről, még most sem tudni biztosan, hogy megtérül-e a franciáknak, de úgy néz ki, a többi autógyártó sem szeretne lemaradni. Az utóbbi hónapokban több cég is beígért egy-egy hasonló típust, így a VW, a Fiat, és most a Toyota is, így négy-öt éven belül valószínűleg válogathatunk is az olcsóbbnál olcsóbb típusok közül.