Új Golf-riválison dolgozik a Hyundai

2006.03.09. 14:02

Az FD kódjelű modell 2007 végére várható. Az új, alsó-középkategóriás Hyundai a Kia ED jelű típusának testvérmodellje lesz, amelyet Genfben Cee'd tanulmány néven már láthatott a közönség.


A Kia Cee'd az ED/FD sorozat előhírnökének tekinthető

Az ED és az FD ugyanazokra az alkatrészekre épül, de a cégcsoport Rüsselsheimben működő tervezőstúdiójának munkatársai szerint a formájuk nem is hasonlít majd egymásra. Az eltérő forma mellett olyan, a gyártó részéről kis befektetést igénylő, de az autók karakterét nagyban befolyásoló módszerekkel is igyekeznek megkülönböztetni egymástól a két típust, mint a futómű, vagy a kormányszervó hangolása. Elsőként a Kia ED érkezik, még ez év végén, a Hyundai FD csak egy évvel később kerülhet piacra. Ez részben annak köszönhető, hogy míg az ED nagyrészt már elkészült a cégcsoport dél-koreai bázisán, és Rüsselsheimben csak néhány apróbb változtatást végeztek az autókon, addig az FD formáját szinte teljes egészében a Németországban összegyűjtött európai tervezők készítik, és ez bizony késlelteti a bemutatót. A másik ok, hogy a két típus más-más üzemben készül majd: a Kia Szlovákiában épít gyárat, ami hamarosan el is készül, a Hyundai azonban még csak az építkezés helyszínének kiválasztásánál tart, így az FD gyártósorai sem állhatnak fel 2007 második fele előtt.

A Hyundai eddig az Accent és a Lantra révén próbált vásárlókat szerezni az alsó középkategóriában, de az egyik típus lefelé, a másik felfelé lógott ki a kategóriából, és igazán semelyik sem lett sikeres. Az új Accent ugyan már Európában is bemutatkozott, de ez a modell inkább a városi kisautók nagyobb példányaival kelhet versenyre. Az FD lényegében a Lantra helyére érkezik, és végre esélyt adhat a koreai márkának, hogy Európában is beverekedje magát a jelentősebb piaci szereplők közé.