Elkészült a Ferrari F430 versenyváltozata

2006.03.13. 11:00

Privát csapatoknak kínálják az FIA GT2 kategória szabályai szerint megépített versenyautót. Az F430GT-t a Ferrari a Michelottival közösen fejlesztette ki, és az autók gyártása is a jó nevű karosszériaépítő cégnél folyik.


A versenyautó lényegében megőrizte az utcai változat új nyolchengeres motorját, de az előírásoknak megfelelően 4,3-ről 4 literre csökkentették a lökettérfogatát, és a szívórendszer elé két, 28,8 mm-es szűkítő került. A lefojtott motor teljesítményadatait ugyan nem közölte a Ferrari, de valószínűleg így sem gyengébb, mint az utcai változat motorja. Ugyanakkor a felesleges kényelmi berendezések mellőzésével és műanyag illetve alumínium alkatrészek alkalmazásával az autó üres tömegét 1450-ről 1100 kilogrammra csökkentették, és a karosszéria merevsége is sokat javult. A futóművet és a fékrendszert is teljesen átalakították.


Az alumínium lengőkaros felfüggesztéshez állítható karakterű lengéscsillapítók és állítható merevségű kanyarstabilizátorok csatlakoznak, a megfelelő lassulást pedig hat dugattyús, Brembo gyártmányú féknyergek és elöl 380, hátul 332 mm átmérőjű féktárcsák állítják elő. Az autó alapformája ugyan nem változott, még a beömlőnyílások alakján sem változtattak, de az átdolgozott karosszériaelemeknek köszönhetően eleve valamivel nagyobb leszorítóerő képződik a karosszérián, amelyet ráadásul még egy állítható dőlésszögű hátsó szárnnyal is kiegészítettek.

A Ferrarinak korábban, a 360GTC-vel nem igazán sikerült megtörnie a Porsche 911-esek egyeduralmát a kisebb GT kategóriákban, de az F430GT-vel újból felvették a kesztyűt.