CarLoft: autót az erkélyre

2006.03.13. 13:45

Egy német építészeti cég találmánya az új típusú ház, ahol az emeleti lakások előtt is autó parkolhat.


Az elképzelés szerint a luxuslakások előtt kialakított parkolóhelyre egy lift emelné fel az autót és utasait, ami számos előnnyel járhat a lakók számára. Egyrészt az emeleti teraszról még nehezebb elvinni az autót, mint egy mélygarázsból, másrészt a csomagokat is sokkal egyszerűbb kipakolni a járműből.


A lehetséges aggályokra is igyekszik felelni az építészeti vállalkozás. A liftet például a ház számítógépe irányítja, amely az autóban elhelyezett azonosító jeladó alapján automatikusan a megfelelő emeletre viszi a járművet és utasait. Meghibásodás esetére speciális biztosítást ajánlanak, amely tartalmazza egyebek közt a lakók és járműveik ingyenes lehozatalát. Ráadásul az ígéretek szerint a rendszer zajszintje sem nagyobb, mint az utcai forgalomé, így a hazaérkező szomszéd nem ébreszti fel az alatta lakókat.

Azt persze egyelőre senki nem tudja megjósolni, hogy a gyakorlatban beválik-e az új lakástípus, de hamarosan ez is kiderül. Az első tizenegy CarLoft-házat már építik Berlinben, de a cég 92 másik országban is levédette a találmányt, és abban bíznak, hogy hamarosan partnereket is találnak, így az egész világon elterjedhet az ötlet.