Jönnek a hidrogénhajtású BMW-k

2006.03.16. 12:40

Két éven belül megkezdődhet az első modell sorozatgyártása, és a tervek szerint az évtized végére az összes BMW típusból készül majd vizet kipufogó változat.

A gyorsaság érthető, hiszen a BMW legtöbb vetélytársával ellentétben nem üzemanyagcellában, hanem hagyományos belsőégésű motorban nyer energiát a hidrogénből, így az átállás viszonylag egyszerű és olcsó: csupán a hidrogén tárolását, és az égésterekbe való bejuttatását kellett megoldani. Igaz, hogy ez a megoldás kevésbé tiszta, mint a többi, hiszen az égés során a kenőolaj és a levegő nitrogéntartalma is oxidálódhat, és így keletkezik némi káros anyag is, viszont az átállás gyors és zökkenőmentes lehet. A BMW hidrogénhajtású szériamodelljeiben még benzintartály is lesz, így ameddig a hidrogéntöltő állomások el nem terjednek, addig sem okozhat gondot a folyamatos üzemanyag-ellátás.

Úgy tudjuk, az első hidrogénhajtású széria-BMW a következő 7-es sorozatba tartozik majd, de rövid időn belül a Miniig bezárólag az összes modell megkapja a speciális üzemanyag-ellátó rendszert. A BMW mellett csak a Ford folytat komolyabb kutatásokat a hidrogén belsőégésű motorban való felhasználásával kapcsolatban. Úgy tűnik pedig, hogy ez a megoldás jelentősen felgyorsíthatja az üzemanyagcellás járművek elterjedését, amire a legbátrabb előrejelzések szerint sem kerülhet sor 2020 előtt.