Tovább bővülhet a Fiat-Suzuki együttműködés

2006.03.17. 13:40

Később talán Fiatok is kaphatnak Suzuki-jelvényt. A japán és az olasz gyártót e pillanatban is több szál köti össze. A Suzuki használja a Fiat 1,3 és 1,9 literes dízelmotorjait, a Suzuki pedig az SX4 testvérmodelljét, a Sedicit gyártja a Fiat számára.

A Fiat azonban a GM-mel való szakítás óta folyamatosan új partnereket keres. Eddig a Suzukin és a GM Europe-on kívül – amellyel természetesen nem szűnt meg minden kapcsolat – a Ford és a Tata egyezett meg a Fiattal egy-egy részterületen való együttműködésről. A Fiatnak azonban az a célja, hogy a lehető legtöbb fejlesztéshez szerezzen partnereket, így is csökkentve saját fejlesztési költségeit. A legutóbbi pletykák szerint két Fiat modellel kapcsolatosan került szóba a Suzuki neve: elméletben a következő Stilo és a Croma egy újabb változata is bemutatkozhat Suzuki néven. Cserébe a Suzuki besegítene a Fiat négykerék-hajtással kapcsolatos fejlesztéseibe. Elvben mindkét cégnek megérné, hiszen a Fiat jelentős gyártókapacitást köthetne le, míg a Suzuki felfelé bővíthetné európai modellpalettáját.

A Suzuki részéről hivatalosan egyelőre tagadják, hogy bármiben megállapodtak volna a Fiattal, mondván, hogy az olasz gyártó még egyáltalán nem áll stabil lábakon, ugyanakkor nem zárják ki, hogy eseti alapon, egy-egy típus fejlesztésében együttműködjenek.