A GM eladja a családi ékszert

2006.04.04. 10:43

Finanszírozási részlegét adja el az óriásvállalat, hogy fedezze félelmetes veszteségeit. Egész pontosan a GMAC 51%-ától válnak meg, mintegy 14 milliárd dollárért cserébe.

Ez az összeg fedezi a 2005-ös fekete év 10,6 milliárd dolláros rekordveszteségét, és még marad is egy kevés pénz, bár valószínűleg ez is elúszik majd az idén, hiszen a tömeges elbocsátások és gyárbezárások iszonyatos költségeinek csak egy töredékét fizette ki a GM eddig. Az eladás azonban nem egyszerűen a gyors pénzhez jutásról szól. A GM abban reménykedik, hogy a GMAC profittermelő képességének is jót tesz, ha elszakad a gyenge lábakon álló autógyártó részlegtől, így a megmaradó 49%-os részesedés csaknem ugyanannyi hasznot hozhat a jövőben, mint eddig a 100%.

A lényegen azonban ez sem változtat. Nagyjából ugyanazt láthatjuk most nagyban a GM-nél, amit korábban az olasz Fiatnál: igyekszik megszabadulni a kiegészítő üzletágaktól, hogy az így nyert összeg révén nagyobb mozgástérhez jusson.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.