Takarékos Golffal a Föld körül

2006.04.06. 12:35

Egy brit házaspár 28 970 kilométert tett meg az autóval, amely út közben mindössze 1303 liter benzint fogyasztott el. Helen és John Taylor egy VW Golf 1.6 FSI típusú autóval vágott neki az útnak január 17-én, és az eltelt 78 nap alatt négy földrészen és 25 országon vágtak át.

Út közben egy rekord is született: ilyen kevés benzinnel még senkinek nem sikerült körbejárnia a bolygót. A kompakt Golf ugyanis alig 4,5 liter benzint igényelt 100 kilométeren, így a páros be is került a Guiness rekordok könyvébe a kivételes teljesítménnyel. A rekord felállítása persze aligha sikerült volna, ha nem kíséri a Golfot két tetőig pakolt Passat a szükséges felszerelés nagy részével, hiszen így a rekordautóba mindössze 82 kilogramm csomagot kellett beszorítani a két utazó mellé. A kísérőautókban a holmik mellett két szerelő, egy újságíró, egy független megfigyelő, több kamera, valamint kommunikációs eszköz is helyet kapott.

A Taylorok útja azonban így sem lehetett sétagalopp. Naponta átlagosan 14 órát töltöttek utazással, ami a több hónapos menetidőt figyelembe véve igazán kemény feladat lehetett azzal együtt is, hogy az óceánok átutazásakor nyilván jutott idő némi pihenésre.