Takarékosabb Toyota Prius 2008-ra

2006.04.10. 15:58

Állítólag 2,5 liter benzinnel is beérheti a következő modell 100 kilométeren, miközben még fürgébbé válhat.

A legújabb pletykák szerint a Toyota mérnökei éppen alaposan áttervezik a jelenleg használt benzin-elektromos hajtásrendszert. A lényeg, hogy az új prototípus egy bizonyos sebességig – főképp városban való araszoláskor – hosszú ideig bírja kizárólag akkumulátorokról hajtva, így tovább lehet csökkenteni a kedvezőtlen forgalmi szituációból eredő légszennyezést. Mindehhez persze komoly előrelépésre volt szükség az akkumulátorok terén. A következő Priusban már Li-ion akkumulátorokat alkalmaz majd a Toyota, amely a tervezők szerint két év múlva már messze nem lesz olyan drága és érzékeny, mint manapság. A japán mérnökök emellett állítólag az autó gyorsulásán is javítani szeretnének. A jelenlegi Prius sem lassú, 10,9 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, de a tervezők minimum egy másodperccel szeretnék lejjebb szorítani ezt az értéket.

Az utóbbi hónapokban egyre több olyan hangot hallani, amely megkérdőjelezi a hibrid hajtás környezetkímélő mivoltát. Egy felmérés nemrég egyenesen azt állította, hogy a jelenlegi hibridek teljes életciklusuk alatt – azaz a gyártástól a megsemmisülésig – többet ártanak a környezetnek, mint egy hagyományos benzinmotoros jármű. A Toyota új fejlesztéseivel talán rácáfolhat ezekre az állításokra, méghozzá nem is sokára, hiszen a következő Prius a tervek szerint már két év múlva bemutatkozhat.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.