Elkeltek a GM Isuzu-részvényei

2006.04.12. 12:35

Három japán cég összesen 300 millió dollárt fizetett a haszonjármű-gyártó 7,9%-áért. Az Itochi Corp. és az Mitsubishi Motors egyik résztulajdonosa, a Mitsubishi Corp. egyaránt 3,5% Isuzu-részvényt vásárol, a maradék 0,9% pedig egy japán kereskedelmi bankhoz kerül.

Ezzel a GM utolsó jelentős érdekeltségét is pénzzé tette Japánban, már csak a Suzuki részvényeiből birtokol egy jelképes, kevesebb mint 3%-os csomagot. A GM-nél ugyanakkor kijelentették, hogy a meglevő együttműködést fenn szeretnék tartani, sőt, elképzelhető, hogy a közeljövőben még tovább mélyítik a kapcsolatot az Isuzuval. Az amerikai óriáscég szóvivője újabb 35 közös évről beszélt, és ez nem is lehetetlen. Az Isuzunak hosszú távon szüksége van egy komoly nemzetközi partnerre, míg a GM bizonyos területeken alaposan rá van utalva a japán cégre: évente több mint másfél milliárd dollár értékben vásárolnak az Isuzutól alkatrészeket – főként dízelmotorokat – és komplett autókat.

Az Isuzu és a GM együttműködése Európában nem különösebben feltűnő, de az Opel 1,7 literes turbódízel motorjai a japánoktól származnak, ahogy a korábban használt 3 literes V6-os turbódízelek is.