Honda dízelmotorok Angliából?

2006.04.18. 14:03

Hamarosan Európában is megkezdődhet a Honda dízelmotorok gyártása. Japán lapértesülések szerint a Honda a jelentős helyi kereslet miatt fontolgatja a dízelmotorok európai előállítását, ugyanis ezzel a lépéssel csökkenthetné az előállítás költségeit, és ezzel javíthatná a dízel Hondák versenyképességét.

Jelenleg a gyártó egyetlen saját dízelmotorját, azt a 140 lóerős, 2,2 literes négyhengerest amelyet a CR-V, az FR-V, az Accord, és újabban a Civic sorozathoz is kínál, kizárólag Japánban állítja elő és onnan szállítja különböző összeszerelő üzemeibe. Jelenleg Japánban évente mintegy 70 ezer ilyen motor készül, de úgy tűnik, ez a mennyiség az Angliában gyártott Civicnek köszönhetően kevés lesz. Első lépésként a japán kapacitás növelik meg – erre jövő márciusig kerülhet sor –, majd kb. két év múlva Angliában is elkészülhet egy évi 20-30 ezer motor előállítására alkalmas üzemrész.

Úgy tudjuk, ez a gyár először Japánból érkező készletek összeépítésével foglalkozna, de a távlati cél az, hogy a Honda dízelmotorok nagyrészt európai származású alkatrészekből álljanak össze, és így mentesüljenek mindenféle vámteher és kvóta alól.