Brokernet Silver Sting: új magyar versenyautó

2006.04.28. 11:27

Új nemzeti büszkeségünket a Bovi Motorsport készítette, és tegnap, a Budapesti Luxusautó Show-n mutatkozott be. Az autó alkatrészeinek egy része - így a 3,6 literes, 437 lóerős, hathengeres boxermotor - egy Porsche 911 GT3-asból származik, de a karosszériát és a vázszerkezetet Magyarországon tervezték és építették.


Galéria - kattintson a képre

A látványos formaterv, amely itt-ott azért emlékeztet a McLaren F1-esre, Peredy Zoltán formatervező elképzelései alapján készült, az aerodinamikai vizsgálatokat pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen végezték. Az eredmény elég meggyőző: az alapforma légellenállási tényezője mindössze 0,28. A műanyag karosszériának és a könnyű vázszerkezetnek köszönhetően a Silver Sting tömege mindössze 1100 kilogramm, így a hivatalos adatok szerint mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra. Hogy ez egész pontosan mire lesz elég, azt verseny-körülmények közt bizonyíthatja az autó. A Bovi Motorsport alapítója, Bódis Kálmán a tervek szerint az idén ezzel az autóval indul a magyar gyorsasági bajnokságban, sőt, később Dubaiban és Bahreinben is el szeretne indulni a csapat két 24 órás versenyen.

A Bovi Motorsport a Brokernet Silver Sting bemutatásával egy igen hosszú fejlesztési periódus végére ért. Az első saját sportkocsira vonatkozó terveiket még az 1990-es évek közepén fogalmazták meg, de az első próbálkozás, az ígéretes, Honda NSX alapokra álmodott McEater projekt nem jutott túl a formatervezési fázison. A tervezés úgy négy éve kapott új lendületet: elkészültek az újabb prototípus vázlatai, és mostanra elkészült az első két működőképes autó is. Úgy tudjuk, a Silver Sting elkészítésére több mint 260 millió forintot költöttek az elmúlt 9-10 évben.