Gyári tuning az Aston Martintól

2006.04.28. 15:36

A britek a DB9-eshez adtak ki egy sportcsomagot a minap, amely elsősorban igazi benzinvérűeknek jöhet jól. Az Aston Martin mérnökei persze ismerik a sportkocsiépítés egyik alapszabályát: a vezetés élménye nem az erősebb motorból, hanem a jól hangolt futóműből ered.

A DB9 V12-es motorjának 450 lóereje egyébként is több mint elég, így ehhez nem nyúltak, viszont minden eszközt bevetettek, hogy növeljék az elérhető kanyarsebességet. Először is 6 mm-rel csökkentették az autó hasmagasságát, és hogy ne ütődjön az autó feneke az aszfalthoz egy kisebb úthibán, elöl 68, hátul pedig 64%-kal merevebb rugókat alkalmaztak, vaskosabb kanyarstabilizátorokat építettek be, és a legéscsillapítók ellenállását is megnövelték. Legalább ugyanilyen fontos azonban a felnik cseréje: a 19 hüvelykes keréktárcsák darabja 1 kilogrammal könnyebb, mint a szériaváltozat felnijei, így csökkenhet a rugózatlan tömeg nagysága, és így a kerekek könnyebben követhetik az aszfalt egyenetlenségeit.

A hivatalos közlemény szerint ennyi módosítás elég ahhoz, hogy a DB9 gyors túrakocsiból vérbeli kanyarvadásszá váljon. Azt egyelőre nem közölték, hogy az utólag is beépíthető sportcsomag mennyibe kerül, de alighanem mindegy is. Akinek telik egy Aston Martinra, annak még néhány ezer euró nyilán nem tétel.