Alfa 149 Fiat Stilo alapokon?

2006.05.05. 15:10

Állítólag döntés született a következő kompakt Alfa műszaki alapjairól: a kompakt modell a Fiat Stilo utódjának testvérmodellje lesz, akárcsak az új Lancia Delta. Mindhárom típusban azt a Compact néven emlegetett padlólemezt alkalmazzák, amelyet a Stilo C-frame fedőnevű platformjából fejlesztenek ki.


Kép: Fox/HVTM

A Stilo műszaki alapjait annak idején eleve azzal a szándékkal készítette a Fiat tervezőgárdája, hogy később olcsón és egyszerűen módosítható, bővíthető legyen, de ezt a lehetőséget – nyilvánvalóan a kompakt Fiat látványos bukása miatt – mindeddig nemigen használták ki. A Stilo utódjának tervezésekor azonban jól jött a rugalmasság, hiszen a típust rohamtempóban fejlesztették, olyannyira, hogy a bemutatóra állítólag már az idén sor kerülhet. A Lancia Delta 2007-ben érkező utódját is ugyanezekre a műszaki alapokra építik, és a mostani döntés értelmében a 149-esként emlegetett kis Alfában is a Compact egyen-alkatrészeivel találkozhatunk. Úgy tudjuk, a Fiat vezetése korábban más lehetőségeket is mérlegelt, például az Alfa 159-es és Brera típusokban használt Premium padlólemez lerövidített változatának alkalmazását, de ez a megoldás nagyon megdrágította volna az új típust, és lelassította volna a fejlesztést.

A Compact platform és a Stilo padlólemeze közt elsősorban az új futómű és a négykerék-hajtás előkészítése jelent különbséget, de a tervezők állítólag a passzív biztonságra is nagyobb hangsúlyt fektettek mint eddig. Úgy tudjuk, a Fiat vezetése nemcsak házon belül szeretné felhasználni az új platformot, hanem más cégeknek is felajánlja fejlesztési alapként, hogy ezzel is csökkentse a gyártási költségeket.