Kétsebességes feltöltő a láthatáron

2006.05.08. 10:56

A hatékony mechanikus kompresszor az apró Antonov cég találmánya.

Roumen Antonov több mint egy évtizede fejleszt egy helytakarékos és viszonylag egyszerű felépítésű automata váltót, amelyre az autógyártók a mai napig nem igazán haraptak rá. A kompakt, bolygóműves szerkezetet alig másfél éve ugyan gyártásba vette volna az MG-Rover , de az angol cég csődje miatt elmaradt a várt áttörés. Így Antonov cége más felhasználási terület után nézett, és találtak is egyet: a kis helyigényű váltót egy centrifugál-kompresszorral párosították, kiküszöbölve ezzel a feltöltő legnagyobb hibáját.

A centrifugál-kompresszor gyakorlatilag azonos a turbófeltöltő sűrítő oldalával, de a főtengelyről hajtják, és számos előnye ellenére mind a mai napig háttérbe szorult a turbófeltöltővel és a térfogat-kiszorításos elven működő kompresszorokkal szemben. Ennek az az elsődleges oka, hogy ez a fajta feltöltő alacsony és közepes fordulatszámon alig szállít levegőt, így átlagos használat mellett alig érezni a jelenlétét. Az Antonov-féle megoldás lényege, hogy a Rotrex gyártmányú kompresszort egy kompakt, kétsebességes automata váltóhoz kapcsolják. Ez alacsony motorfordulatszám mellett megnöveli a kompresszor forgási sebességét, és ezzel a töltőnyomást, míg nagy motorfordulat mellett lassabban forgatja a kompresszor járókerekét, így a töltőnyomás ekkor sem haladja meg a szükséges értéket.

Antonovék szerint a megoldás kis lökettérfogatú motorok esetében sokkal jobb eredményt hozhat, mint a turbófeltöltők alkalmazása, de bármilyen méretű motorhoz társítható. Azt azonban még nem tudni, hogy a gyártók ráharapnak-e a kétsebességes feltöltő ötletére. Az Antonov ugyanis csak fejlesztéssel és a kész megoldások gyártási jogainak eladásával foglalkozik, és az új típusú feltöltőrendszer előállítását egyelőre csak egy kis német fogaskerékgyár, a Neue ZWL vállalta, évente mindössze 10 ezer példányban, ami legfeljebb kedvcsinálónak elegendő.

A fejlesztők most abban reménykednek, hogy a stuttgarti Engine Expo kiállításon nagyobb cégek is felfigyelnek az új találmányra, és így nem sokára akár szériagyártású autókba is bekerülhet az Antonov-féle feltöltő.