Készülnek az első gumiburkolatú utak

2006.05.11. 10:34

Az újfajta burkolat állítólag olcsó, és nem keletkeznek rajta kátyúk, de egyelőre csak Nagy-Britanniában építenek belőle néhány kilométert. Angliában egyelőre régi, használaton kívüli vasúti sínpárokra építenek gumiburkolatú utakat: a sínek közti rést töltik ki a rugalmas anyaggal, így a szokásos útépítési költségek mintegy 6%-áért jutnak használható útpályához.

Az új típusú burkolatnak állítólag számos előnye van. Amellett, hogy olcsó, kisebb rajta a gördülési zaj, mint az aszfalton, egyszerűbb javítani, és nem hajlamos a töredezésre, így nem keletkeznek rajta kátyúk sem. Ráadásul így újabb hasznos módszer adódik a használt gumiabroncsok újrahasznosítására, ami az autók számának gyarapodásával egyre nagyobb problémát okoz világszerte. A gumi útburkolatban történő felhasználása persze nem újdonság, a világ számos pontján építenek útfelületet gumival kevert aszfaltból, de ez lesz az első eset, hogy a rugalmas anyag egymagában képez útfelületet.

Sajnos arról egyelőre nincsenek információink, hogy mekkora lehet az így készített út teherbírása, ahogy az sem világos, hogy a megtakarításnak mekkora részét teszi ki a régi vasúti töltések felhasználása, de olyan utakra nálunk is nagy szükség volna, amelyeken nem keletkeznek kátyúk.