Végre itt az új Opel Corsa

2006.05.16. 13:51

A bemutató csak júliusban lesz, de az első gyári fotókon már alaposan szemügyre vehetjük az Opel új kisautójának háromajtós változatát. A késlekedés nehezen érhető, hiszen a Corsa a Fiat Grande Punto testvérmodellje, és az olasz iker már hosszú hónapok óta tarol az európai piacon.


Galéria - kattintson a képre

A két autó szerencsére csak a műszaki megoldásokon osztozik. Egyedül a méreteikből következtethetünk a rokonságra: a Corsa is nagy kisautónak, bár egy picit rövidebb és szélesebb, mint a Grande Punto. A hossza 3,99 méter (-40 mm), a szélessége 1,71 méter (+25 mm), a magassága pedig 1,49 méter, azaz pontosan akkora, mint a Fiaté. A két autó arányai is hasonlóak, de a formaterv olyannyira eltérő, hogy ez szinte fel sem tűnik. Az Opel tervezői az egységes márkaarculat jegyében számos ismerős részletet helyeztek el az autón.


Galéria - kattintson a képre

A hátsó kialakítás, és az oldalablakok íve szinte egy az egyben az Astráról érkezett, a hűtőrács pedig a Zafira egyterűt idézi. Ugyanakkor figyeltek arra is, hogy a Corsa felismerhető maradjon: az első lámpák formája, a sárvédő-ívek lágy profilja és a hátsó oldalablakok alatt húzódó ékformájú vállak majdnem egyéniséggé teszik a Corsát. Az összhatás kellemesen friss, de ahhoz mégsem elég egyedi, hogy egyetlen potenciális vásárlót is elriasszon.


Galéria - kattintson a képre

Sajnos az Opelnél is ugyanúgy gondolkodnak a kisautók felhasználóiról, mint a többi európai autógyártónál: egyszerűen nem feltételezik, hogy siet. A motorválaszték legalábbis erre utal: az alapmodellbe a régi Corsából jól ismert háromhengeres, egyliteres, 60 lóerős Twinport motor kerül, és lesz még 75 lóerős 1,2 literes, valamint 90 lóerős, 1,4 literes benzinmotoros változat. A dízel-paletta két 1,3 literes Fiat dízelből - 75 és 90 lóerővel - valamint egy 1,7 literes 125 lóerős Opel-Isuzu motorból áll.


Galéria - kattintson a képre

Nem is az a baj, hogy lesznek gyenge Corsák, hanem az, hogy az elfogadható dinamikáért várhatóan itt is vagyonokat kérnek majd, akárcsak a többi európai kiskocsi esetében. Később szerencsére jön még két, erősebb benzinmotorral felszerelt típusváltozat. Az egyikbe 1,6 literes, 105 lóerős szívómotor kerül, a másikba pedig, amely várhatóan OPC jelzéssel és szép nagy spoilerekkel kerül forgalomba valamikor 2007-ben, az Opel új, 1,6 literes, 180 lóerős turbómotorját szerelik.

A bemutatót július végén, a londoni British International Motor Show keretei közt tartják, és remélhetőleg ősszel már az első szériapéldányokkal is találkozhatunk.