Guruló kórház a Mercedestől

2006.05.17. 14:02

Tömegbalesetek orvosi ellátását biztosíthatja az átalakított városi busz. A Citaro sorozaton alapuló több mint 12 méteres, kéttengelyes járművön öt, súlyos sérültek ellátására alkalmas fekvőhelyet és tíz, enyhébben sérült személy szállítását lehetővé tevő ülőhelyet alakítottak ki.

A busz alacsonypadlós kialakítása és szabályozható magasságú légrugós felfüggesztése révén be- és kiszálláskor minimális szintkülönbséget kell áthidalni, ami a sérültek szállításánál igen nagy segítséget jelent. Az orvosi ellátáshoz szükséges felszerelések és a megkülönböztető jelzések mellett a mozgó ambulancia felszereléséhez tartozik még három beépített mobiltelefon, egy faxkészülék és persze egy rádió adó-vevő is, így a kórházat már a sérültek megérkezése előtt tájékoztathatják azok állapotáról.

Az egyetlen példány egyelőre a stuttgarti tűzoltóság használhatja, de ha beválik a tucatnyi hagyományos mentőautó kiváltására alkalmas jármű, akkor nemsokára talán másutt is találkozhatunk hasonlóan átalakított buszokkal.