Közvetlen befecskendezéses V6-oson dolgozik a GM

2006.05.18. 15:48

Úgy néz ki, jövőre mutatkozhat be a 3,6 literes hathengeres újabb változata. Az új motor arra az LY7 jelzésű V6-os motorra épül, amelyet a GM Ausztráliában gyártat, és amelyet jelenleg elsősorban amerikai típusokba - például a Cadillac CTS-be vagy a Saturn Aurába - építenek.

Az új, közvetlen befecskendezéses változat ugyan nem lesz sokkal erősebb, mint a jelenlegi - a teljesítmény kiviteltől függően 240 és 270 lóerő közt lesz - de az ígéretek szerint tisztább üzemű, és a hengersor-lekapcsolási technika alkalmazásának köszönhetően jóval takarékosabb lesz, mint az elődei.

Az új V6-os nagy dobás lehetne, ha mondjuk még 2000-et írnánk, de a GM eredetileg hat évvel ezelőttre ígérte a közvetlen benzinbefecskendezés széles körű alkalmazását, és a japán konkurencia már évek óta nagy mennyiségben ad el hasonló felépítésű és teljesítményű hathengereseket.

Mindez persze aligha lenne érdekes a számunkra, ha csak Észak-Amerikában és Ausztráliában használnák fel az új V6-osokat, de jó esély van rá, hogy a későbbiekben, esetleg kisebb hengerűrtartalommal, a Saab és az Opel modelljeiben is találkozhatunk az új GM motorral.