Mégsem tiltják be a Ferrari F430-ast

2006.05.23. 11:55

Január óta bizonytalan volt, hogy folytatódhat-e a sportkocsi amerikai exportja jövőre is, de a Ferrari most megkapta a felmentést a szigorú amerikai szabályok alól.

A problémát az okozta, hogy az F430-asról kiderült, a típusba épített légzsákok gyermekeknek és kisnövésű felnőtteknek nem nyújtanak megfelelő védelmet. A Ferrari ugyan keresett megoldást, de kiderült, hogy csak a belső tér teljes újratervezésével lehetne megfelelő helyzetbe állítani a légzsákokat, ez viszont túl nagy anyagi áldozattal járt volna az olasz sportkocsigyártó szerint. Ugyanakkor az F430 Amerikában is a legkelendőbb Ferrari: tavaly 1420 autót adtak el a kontinensen, és ennek a mennyiségnek a 85%-át ez a típus tette ki.

Az amerikai hatóságok a Ferrari szerencséjére úgy értékelték a helyzetet, hogy a kis példányszám miatt kivételt tesznek az F430-assal, ahogy korábban már más sportkocsigyártókkal – például a Lotussal – is megtették, így a következő áttervezésig, amely 3-4 év múlva várható, a sportkocsi változatlan formában árusítható az Egyesült Államok területén.