Sediciként sincs elég SX4

2006.05.26. 14:04


Galéria - kattintson a képre

Az SX4 gyakorlatilag megjelenése óta hiánycikk, de, hogy tetézze a Magyar Suzuki Rt. gondjait, most az olasz partner is azzal a kéréssel fordult az esztergomi gyárhoz, hogy éves szinten 1600 darabbal emelje meg az Olaszországba szállított húszezres Sedici-kontingenst. Az olaszokhoz már a megjelenés előtt háromezer rendelés érkezett a Sedicire, az érdeklődés pedig a piacra kerülés óta sem lanyhult, az autó elképesztően népszerű.

A Fiat Auto most szeretné elérni, hogy a Suzuki az eredetileg egyeztetett mennyiséget negyedévente négyszáz darabbal növelje, azaz évente összesen 21 600 Fiat-jelvényes SX4-re lenne szükség. Egy másik új típusuk, a Grande Punto is hasonló fejtörést okoz a Fiatnak. Jelenleg ez a legkeresettebb B-kategóriás autó Nyugat-Európában, így a torinói Mirafiori gyárban még egy gyártósort kellett beállítani az összeszerelésére. A második szalagon két műszakban dolgozó 1100 munkás naponta összesen 260 darabot gyárt a Grande Puntóból.

Az Italiaspeed.com híre kapcsán felvettük a kapcsolatot Tihanyi Tamással, a Magyar Suzuki marketingvezetőjével. Tihanyi elmondta, hogy bár az értesülés belső forrásból még nem ért el hozzá, örül neki, de azt nem tudja, hogy képesek-e kielégíteni az olaszok igényeit, mivel az SX4-ből nagyobb a kereslet, mint amekkora a gyár kapacitása. Céljuk 2008-ban háromszázezres gyártókapacitás elérése, így az általános fejlesztések mellett a jövő évben érkező új Wagon R iránti kereslet dönti majd el, hogyan alakul a gyártás szerkezete. Többek közt azt is, hogy lesz-e több SX4/Sedici a mostani évi hatvanezernél.