Nagy karrier előtt a hathengeres Volvo-motor

2006.05.29. 17:22

A jövőben már nem csak a svédek autóiba kerül a tömör építésű soros motor. Az új S80-asban bemutatott új, 3,2 literes változatot a Ford egyik angliai motorgyárában, Bridgendben kezdték el gyártani, és a tervekről sokat elárul, hogy a gyártósoron elvileg évente 209 ezer hathengeres legyártására van lehetőség.

Az SI6 kódjelű motor más típusokban való felhasználásáról eddig is lehetett hallani, de ez az első alkalom, hogy a Ford hivatalosan is elismerte, mire készül. A Volvo öthengeres motorjait egy ideje már használják a Ford Focus legerősebb változataiban. A soros hathengeres állítólag a Land Rover és a Jaguar típusaiba is utat találhat, sőt, egyes hírek szerint a Ford amerikai részlege is használná a Lincoln egyes típusaiban.

Az utóbbi tizenöt-húsz évben a soros hathengeres motorok szinte teljesen eltűntek az autógyártásból. A korábbi felhasználók közül a Jaguar, a Mercedes és az Opel már nem fejleszt ilyen motorokat, egyedül a BMW ragaszkodik még a sima járású, bár kétségtelenül eléggé helyigényes konstrukcióhoz. A Volvo SI6 családja annyiban különbözik a többi hasonló felépítésű hathengerestől, hogy viszonylagos rövidsége miatt keresztirányban is beépíthető, így elsőkerék-hajtású modellekbe is be lehet szerelni.