Opel Astra szedan álnéven

2006.05.31. 12:31

Egyelőre Brazíliában árulják a típust Chevrolet Vectra néven, de az elnevezés senkit ne tévesszen meg: a lényegében az Európában forgalmazott Astra lépcsős hátú változatáról van szó. A zavart az okozza, hogy Brazíliában az Astra nevet a nálunk mostanság Classic II néven futó G jelű generáció egy átalakított változata viseli, és ezt a közeljövőben nem is tervezik más típussal felváltani, ezért az új szedánnak másik név kellett.


Galéria - kattintson a képre

A Vectra elnevezés ráadásul egész találó, hiszen az új lépcsőshátú még hosszabb is, mint a régi Opel Vectra, amelyet Brazíliában eddig forgalmaztak. A 4,618 méter hosszú, 1,728 méter széles és 1,458 méter magas jármű 2,703 méteres tengelytávjával és 526 literes csomagtartójával igazából minden irányban nagyobb, mint az Európában 2001-ben leváltott Vectra. Az ötajtósból lett szedánok esetében sokszor előfordul, hogy az utólagosan megtervezett csomagtér elrontja a formatervet, de az új Astra-Vectránál alapos munkát végeztek a tervezők. Egészen olyan, mintha eleve négyajtósnak tervezték volna, sehol nem érződik a toldozás-foldozás. A hátsó részen kívül az autó eleje sem maradt érintetlenül: az Astra szilvamag-lámpáit kevésbé feltűnő, laposabb egységekre cserélték, amitől ugyan unalmasabb lett az összhatás, de így talán még jobban passzol a potenciális limuzinvásárlók igényeihez.


Galéria - kattintson a képre

Brazíliában az autót egyelőre kétféle motorral kínálják: a kétliteres egy régebbi, hengerenként két szelepes Opel motor 121 lóerővel, a 2,4 literes pedig az elsősorban Észak-Amerikában használt Ecotec négyhengeres, áthangolt, mindössze 146 lóerős változata. Helyi szokás szerint mindkét motor használható etil-alkohollal is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a GM tervezné az európai forgalmazást, bár ezt a lehetőséget egyelőre kizárni sem lehet. A legnagyobb kérdés az, hogy a Vectra és a Chevrolet nagyobb, lépcsős hátú modelljei mellett megérné-e az Opelnek piacra dobni a típust, hiszen az Astra szedán ezektől a típusoktól is elvonná a vásárlókat.