Tárgyalásban a Renault és a Lada

2006.06.01. 11:34

A franciák bejelentése szerint az együttműködés lehetőségeit vizsgálják, bár egyelőre még korai volna bármi biztosat állítani. A Renault küldöttsége jelenleg is Togliattiban tartózkodik, az AvtoVAZ főhadiszállásán, így még bármi lehetséges, bár egyes sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban csökkent az esély a megegyezésre.

A Renault állítólag még a Lada előző vezetésével kezdett tárgyalni, és szóba került, hogy megvennék a legnagyobb orosz autógyártó részvényeinek 20%-át. Időközben az AvtoVAZ a Roszoboronexport nevű fegyverkereskedő cég irányítása alá került, és az új vezetés – bár folytatja a tárgyalásokat – inkább szeretné önállóan továbbfejleszteni a Lada márkát, mint átadni az irányítást valamelyik külföldi autógyártónak. Erre utalnak azok a hírek is, amelyek szerint a GM-AvtoVAZ vegyes vállalat már a megszűnés határán van, valamint a nemrég közzétett tervek, amelyek ötmilliárd dolláros beruházásról, egy szupermodern üzem felépítéséről és egy teljesen új modellsorozat kifejlesztéséről szólnak.

Egyesek úgy vélekednek, a Renault-nak egyáltalán nincsen semmi esélye az AvtoVAZ megszerzésére, már csak azért sem, mert jelenleg a két cég közvetlen riválisa egymásnak az orosz piacon. A Logan és a Lada Kalina gyakorlatilag ugyanazt a vásárlóréteget célozza, és mindkét modell kulcsszerepet játszik saját gyártója oroszországi terveiben. Úgy néz ki, a Roszoboronexport inkább a koreai és kínai példát követné, és külföldi – jellemzően olasz, brit és német – autófejlesztő cégek segítségével próbál meg versenyképes termékeket előállítani.