A Mitsubishi kivonulhat Amerikából

2006.06.06. 13:13

Minden a következő két-három évben dől el: ha az új Outlander és a hamarosan megjelenő új Lancer sorozat sem hozza meg a várt sikert, akkor a japán márka hátat fordíthat a legnagyobb autópiacnak.

A Mitsubishi termékfejlesztési igazgatója, Shinichi Kurihara mondta ezt, bár nyilvánvalóan azzal a reménnyel, hogy a szavai soha nem válnak valósággá. Észak-Amerikában számos távol-keleti gyártó – például a Nissan, a Honda, a Toyota, a Hyundai és a Kia – került olyan helyzetbe, hogy már a helyi autógyártó óriások pozícióit veszélyeztetik, de a Mitsubishi az utóbbi években csak vergődött. Az idén öt hónap alatt alig több mint 36 ezer autót sikerült eladniuk, helyben működő üzemükben pedig csupán egyetlen műszakban folyik a termelés.

A Mitsubishi most új típusokkal próbálkozik, az amerikai kereskedők pedig fogadkoznak, hogy az eddiginél is több pénzt fektetnek reklámokba, így van még némi remény. De ha a következő években sem sikerül drasztikusan fellendíteni az eladásokat, akkor valóban elkerülhetetlenné válik a cég amerikai kivonulása, ami hosszabb távon a Mitsubishi Motors létét is veszélybe sodorhatja.