Sonica: formás kisautó a Daihatsutól

2006.06.20. 13:24

Sajnos egyelőre csak Japánban lesz kapható az új városi apróság, de remélhetőleg előbb-utóbb Európába is megérkezik, talán épp az átlagos emberi szem ingerküszöbe alatt megbújó Cuore helyére.


Galéria - kattintson a képre

A Sonica kategóriáját tekintve megegyezik a Cuoréval, csakhogy egész feltűnő jelenség, még ha néhány részlete ismerős is innen-onnan. A mandulavágású oldalablak-sor az első Mercedes A osztályra emlékeztet, hátul az Alfa Romeo vízszintes lámpacsíkjaival találkozunk, a karosszéria ívéből kitüremkedő első lámpák pedig a Honda Jazzt idézik. Az autó arányai is a Honda jó egy számmal nagyobb kisautóját juttathatják az eszünkbe: a sarkokba tolt kerekek és a tagolatlan egyterű-forma azonban mind-mind igazán hasznos lopásnak tűnik.


Galéria - kattintson a képre

Az új Daihatsu kisautó 3,395 méter hosszú, 1,475 méter széles, 1,47 méter magas, a tengelytávja 2,44 méter, és hivatalosan csak négy személy szállítására alkalmas. Az autót sportos, fiatalos vásárlóknak szánják, ezért a szokásos, 660 köbcentis háromhengeres motor turbófeltöltős változatát szerelik bele. Az apró motor 64 lóerős, de nyilván könnyedén lehetne erősebb is, ha a Japánban adókedvezményes Kei-osztályú kisautókra vonatkozó szabályok nem korlátoznák a maximális teljesítményt. A Sonica a szigetország vevőinek igényeit szem előtt tartva fokozatmentes automata váltóval, és két- vagy négykerék-hajtással készül.

A Sonicából Japánban mindössze évi 24 ezer példány eladását tervezik, ami nem túl sok, így reménykedhetünk benne, hogy előbb-utóbb elkészül az export változat is.