Olcsóbb és erősebb VW kisautók jönnek

2006.06.21. 12:35

A Fox utóda már Európában készülhet, a következő Polo pedig fiatalosabb lesz, mint a jelenlegi. Mindezt Wolfgang Bernhardtól, a Volkswagen márka ügyvezetőjétől tudjuk, aki nemrég cége új kisautó-stratégájáról beszélt. Bernhard elmondta, hogy az A és B szegmensben szeretnék drasztikusan növelni az eladásaikat, de a jelenlegi modellek viszonylag magas ára miatt ez csak a következő VW kisautó-generáció bemutatása után válik lehetségessé.

A Fox még a jelenlegi árszinten is veszteséget hoz a cégnek, mivel Brazíliában készül, és a reálnak az euróhoz viszonyított magas árfolyama miatt már akkor túl drága a típus, amikor megérkezik Európába. Épp ezért a VW már fejleszti újabb miniautóját, amelyet Spanyolországban vagy Szlovákiában gyártanak majd, hogy alacsonyan tarthassák a költségeket.

Az A szegmensben a VW eddig soha nem volt gazán sikeres, de úgy tűnik, egy kategóriával feljebb sem elégedettek az eredményekkel. Bernhard szerint a következő Polo, amely 2008 elején érkezik, más karakterű lesz, mint a jelenlegi modell. A formaterve fiatalosabb, sportosabb lesz, a motorválaszték pedig kevesebb tagból áll majd, de azok erősebbek lesznek, mint a jelenlegi három- és négyhengeresek. A számítások szerint az új típust ráadásul bő 2000 euróval olcsóbb lesz előállítani, és ennek az összegnek egy részét árcsökkentésre fordítja a VW, hogy javítson a versenyképességén.

Bernhard ezen kívül egy harmadik modellsorozatról is szót ejtett, amelyet kifejezetten az árérzékeny piacok számára fejlesztenének. Ez állítólag egy moduláris felépítésű autócsalád lenne, amelyet így könnyedén a piaci igényekhez lehetne igazítani. Bár az árakra vonatkozó ígéreteket Bernhard egyelőre nem tett, valószínűleg a Dacia Logan és a Fiat Palio ellenfeléről beszélt, amellyel Kínában, Indiában, Oroszországban, illetve Kelet- és Közép-Európában próbál erősíteni piaci pozícióin a Volkswagen.