305 millió dollár fájdalomdíj a Mitsubshinek

2006.06.22. 13:34

Japán lapértesülések szerint ennyit ad a DaimlerChrysler a Smart ForFour gyártásának leállításáért , bár úgy tudjuk, a japán gyártó ezen felül másfajta kompenzációban is részesül. Többek közt a kárpótlás része az is, hogy a DaimlerChrysler korábban megvette a közös motorgyár 50%-át a Mitsubishitől.

A japán gyártó állítólag arra használja fel a a DC-től kapott pénz egy jelentős részét, hogy hollandiai gyárában a veszteségek csökkentése érdekében elbocsássa a dolgozók mintegy egyharmadát, és így újra kifizetődővé tegye a Colt európai gyártását. Emellett a fájdalomdíj arra is jó lehet, hogy finanszírozzák belőle egy újabb típus európai gyártását, bár a Mitsubishi vezetése egyelőre úgy nyilatkozott, hogy ez a lehetőség egyelőre nem szerepel a konkrét rövid távú terveikben.

A japán gyártó Japánban és Észak-Amerikában nem igazán eredményes az utóbbi néhány évben, de Európában jelentős növekedést produkált. 2005-re, nagyrészt a Coltnak köszönhetően, 18%-kal növekedtek az eladásaik az előző évhez képest, és az idén is legalább 1,5%-os növekedésre számítanak annak ellenére, hogy nem mutatnak be nagy tömegben eladható új típust.