CAMI Hydra Spyder: Corvette a vízen

2006.06.26. 10:49


Galéria - kattintson a képre

Újabb kétéltű sportkocsi bukkant fel, ezúttal az Egyesült Államokban. A Gibbs Aquada kudarca után nem gondoltuk, hogy lesz újabb próbálkozó, bár a sportkocsi és a motorcsónak keveréke kétségtelenül vonzó ötlet. A CAMI (Cool Amphibious Manufacturers International) szinte ugyanazt a receptet követte, mint a Gibbs annak idején. A kerekek felhúzhatóak, a műanyag karosszéria alsó fele csónaktest formájú, felül viszont egy gyors roadster vonásait viseli magán.


Galéria - kattintson a képre

Az Aquada talán egy picit jobban nézett ki, viszont a Hydra Spyder tervezői láthatóan tanultak a brit úszó sportkocsi hiányosságaiból, és igazán erős motorral látták el saját járművüket. Már az alapváltozat orrában is a Chevrolet Corvette hatliteres, LS2 jelű, 400 lóerős V8-asa dolgozik, a csúcsmodellbe pedig 502 lóerős, 8,2 literes motor kerül. Az erőátvitelt öt- vagy hatsebességes manuális váltóval oldják meg, így másfél tonnás tömege ellenére már a gyengébbik kétüléses is elég fürge. Szárazföldön 210 km/h a végsebessége, vízen pedig akár 80 km/h-val is haladhat, azaz a személyautók és a motorcsónakok közt is a gyorsabbak közé tartozik. A bonyolult szerkezet persze helyigényes. A Hydra Spyder így 5,63 méter hosszú, 2,13 méter széles és 1,57 méter magas, azaz nagyobb, mint a legtöbb luxusautó, de ez Észak-Amerikában aligha zavar majd bárkit.


Galéria - kattintson a képre

A CAMI járművében szinte mindent megtalálunk, ami egy szokványos személyautótól elvárható, van benne CD-lejátszó, elektromos ablakemelők, központi zár és műholdas navigációs rendszer is. Emellett az extralistán néhány szokatlan tétel is szerepel: kínálnak például szonárt a halrajok helyzetének meghatározásához, és felfüggesztési pontokat vizisíeléshez. Az univerzális jármű persze nem olcsó mulatság: átszámítva kb. 35,5 millió forintba kerül, bár ez az összeg talán barátságosabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy a Hydra Spyder nemcsak sportkocsi és motorcsónak egyben, de a csónakszállító felszerelés és a téli csónaktárolás költségeit is meg lehet spórolni vele.