Jaguar XKR: az első információk

2006.06.28. 15:08

A világpremierig ugyan még bő három hét van hátra, de már most kiszivárogtak az első részletek a gyári sajtóközleményből.


Galéria - kattintson a képre

Ahogy az már korábban sejthető volt, az XK legerősebb változata elődjéhez hasonlóan a Jaguar jól bevált 4,2 literes V8-asának kompresszoros változatát kapja meg, amely ezúttal 416 lóerőt teljesít, és 560 Nm leadására képes. Ekkora teljesítmény bőségesen elegendő a sportos kétajtós dinamikus mozgatásához: az XKR kupé 5,2, a kabrió 5,3 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót. A Jaguar is tartja magát a prémium-gyártók íratlan törvényéhez, és 250 km/h-ban maximálta a sportgép végsebességét, annak ellenére, hogy a sportkocsi ennél nyilván sokkal többre is képes volna. Úgy tudjuk, az XKR csak hatsebességes automata váltóval lesz elérhető, amely a kormányon levő kapcsolókkal kézzel is vezérelhető.


Galéria - kattintson a képre

Az XKR többi részletére a visszafogott, angolosan elegáns sportosság jellemző. A féktárcsák ugyan nagyobbak, és a 19 hüvelykes felnik is arról árulkodnak, hogy ez itt a legerősebb kivitel, de a Jaguar tervezői a jó ízlés határain belül maradtak. Az első lökhárítók beömlői épp csak annyival lettek nagyobbak, amennyit az erősebb motor nagyobb hűtési igénye valóban indokol, a kötényezés nem ér a földig, és hátul is csak egy egész pici légterelőt találunk. Inkább fémszínű díszítésekkel próbálták egy picit sportosabbá tenni az autó hangulatát, de ezen a téren sem estek túlzásba. Az összhatás épp annyira fenyegető, hogy a tükörbe pillantva mindenki késztetést érezzen a lehúzódásra.

A sportos Jaguar ugyan csak július közepén lesz élőben is látható, de joggal reménykedhetünk benne, hogy a gyár néhány napon belül közzéteszi a hivatalos adatokat, így hamarosan sokkal részletesebb képet kaphatunk az új XKR-ről.