Kémfotó az új Renault Twingóról

2006.07.05. 12:23

Az új szuperminivel láthatóan nemigen kockáztat a francia gyártó: a bevált ismertetőjegyeket kombinálták a Renault Clio III stíluselemeivel, hogy leválthassák az 1993 óta lényegében változatlan formában gyártott sikermodellt. Meghagyták a félkör alakú első lámpákat, de úgy tűnik, a jellegzetes egyterű-forma a rövid, hűtőrács nélküli orral már a múlté.

Amennyire forradalminak számított az első generáció tizenhárom éve, annyira konzervatívnak látszik az utódmodell. Ezen persze nincs mit csodálkozni: az autót rohammunkában fejlesztették ki, miután a korábbi prototípusokat Carlos Goshn túl drágának találta, és kiadta az utasítást a tervek átdolgozására. A spórolásnak köszönhető az is, hogy az új Twingo a Clio II padlólemezére épül, és nem a korszerűbb Aliance B platformra, mint a Nissan Micra vagy a Clio III. Jó hír viszont, hogy a nagyobb motortérbe többféle motor is befér, így a jelenleg használt 1,2 literes, 60 és 75 lóerős négyhengeresek mellé ugyanennek a motornak a turbófeltöltéses, 100 lóerő körüli teljesítményű változatát, illetve az 1,5 literes dízelmotorok valamelyikét is megkaphatja a Twingo második generációja.

Az új kiskocsi várhatóan még az idén ősszel bemutatkozik Párizsban, de a forgalmazás legkorábban a jövő év elején indulhat.