Nissan helyett Toyotában utazhat a japán császár

2006.07.10. 13:57

A múlt pénteken kapta meg új limuzinját Akihito császár és felesége. A japán uralkodó és udvartartása eddig a Nissan Prince Royal típusát használta, amelyet 1967 és 1972 között gyártottak néhány példányban, és elégedett lehetett a régi limuzinokkal, mivel az autók cseréjére a Nissan kérte fel az udvart arra hivatkozva, hogy a koros járművek karbantartása lassan megoldhatatlan feladattá válik.

Az új udvari szállító a Toyota, amely külön a császár számára készítette el Century Royal elnevezésű típusát. Az autó a többi Century modellhez hasonlóan nagyrészt kézi munkával készül, a hajtásáról pedig egy 5 literes, 280 lóerős V12-es motor gondoskodik. A császári típus – amelyből mindössze négy példány készül – darabonként 52,5 millió jenbe, azaz majdnem 102 millió forintba kerül, bár ilyen autót soha senki másnak nem készít a Toyota. A küszöbök gránitból, a kárpitok puha gyapjúból készültek, a tetővilágítás fényét pedig kézzel gyártott vékony papír teszi barátságosabbá.

A császári pár elsőként a II. világháború áldozatainak emléknapján, augusztus közepén mutatkozik majd új limuzinjában, amely akár újabb harminc-egynéhány évig szolgálatban maradhat.