Chery QQ6: törpeszedán Kínából

2006.07.11. 16:08


Galéria - kattintson a képre

Az apró négyajtós megdöbbentően olcsó, és az ötajtós QQ-val szemben teljesen önálló formatervet kapott, ami ebben az esetben nem igazán előnyös tulajdonság. Sajnos úgy tűnik, a Chery tervezői a SsangYongnál tevékenykedő Ken Greenley professzort tekintették példaképüknek; a QQ6 eleje és hátulja épp olyan csúf, mint a koreaiak újabb modelljei.

Ennek ellenére a típus akár Kína egyik legkelendőbb népautójává is válhat, hiszen az alapváltozata átszámítva alig 1,15 millió forintba kerül, és ezzel még Kínában is igen kevés típus versenyezhet. Az autó műszaki szempontból valószínűleg szoros rokonságban áll az egykori Daewoo Matiz másolatával, a Chery QQ-val,


Galéria - kattintson a képre

bár erre az alapmotoron és a két autó azonos, 2,34 méteres tengelytávján kívül más nem nagyon utal. A QQ6 ugyanis bő 140 mm-rel szélesebb, mint ötajtós testvére, a hossza pedig 3,998 méter, ami nagyrészt persze a hátulján kitüremkedő ormótlan, de valószínűleg igen tágas csomagtartónak köszönhető. A típusnak két változata lesz: a QQ611-be 1,1 literes négyhengeres, míg a QQ613-ba 1,3 literes motor kerül.

Bár a Chery már korábban beharangozta, hogy Európában és Észak-Amerikában is terjeszkedni szeretne, az apró négyajtós alighanem kimarad az exporttípusok közül, mivel ennyire szűkös szedánokat leginkább csak a távol-keleten lehet eladni.