Készül a hibrid Mercedes S osztály

2006.07.18. 10:11

A nagyméretű limuzin benzin-elektromos változata már 2008-ban bemutatkozhat. A tervről a DaimlerChrysler fejlesztési igazgatója, Thomas Weber nyilatkozott a német sajtónak.

Egyelőre annyi derült ki, hogy a két év múlva bemutatkozó hibrid S osztályba egy új, közvetlen befecskendezéses motorcsalád első tagjának felhasználásával egy gyenge hibrid rendszert építenek. Ez annyit jelent, hogy a villanymotor gyakorlatilag nem sokkal több, mint egy túlméretezett indítómotor. Csak segédhajtóműként működik, indulásnál és gyorsításoknál kiegészítve a motor nyomatékát, viszont arra nem alkalmas, hogy önállóan mozgassa az autót. Ez a megoldás jóval olcsóbb és könnyebb, mint a teljes hibrid hajtás, mégis rendelkezik annak számos előnyével. Városi forgalomban csökkenti az autó fogyasztását, és arra is alkalmas, hogy motorfék-üzemben visszatápláljon némi energiát az akkumulátorokba.

A Mercedesnek később lesz teljes hibrid rendszere is; a GM-mel és a BMW-vel közösen fejlesztett Two-Mode fantázianevű rendszert azonban inkább nagy terepjárók számára fejlesztik, és az évtized vége előtt aligha kerülhet gyártásba.