A Ford is érdeklődik a román Daewoo-gyár iránt

2006.07.20. 11:45

Az egykori Oltcit üzem eladásáról évek óta hallunk pletykákat. Korábban a General Motorst, a Renault-t és a Nissant is hírbe hozták a Daewoo egykori gyárának kérőiként, újabban pedig arról hallani, hogy a Ford is érdeklődik az üzem iránt. A Ford részéről csupán annyit mondtak, hogy valóban folytattak tárgyalásokat a román kormánnyal az országban való terjeszkedés lehetőségeiről, de részleteket nem árultak el.

A koreai partner csődje után állami kézbe került Daewoo Automobile Romania jelenleg is működik: elsősorban helyi piacra gyártják a régi Matiz, Cielo és Nubira modelleket, igen alacsony áron, zömmel helyben gyártott alkatrészekből. A gyár vonzó felvásárlási célpont lehet a nagy autógyártók számára, hiszen amellett, hogy a román munkaerő viszonylag olcsó, és küszöbön áll az ország EU csatlakozása, a Daewoo által az 1990-es években végrehajtott korszerűsítés miatt az üzem viszonylag kis befektetéssel alkalmassá tehető szinte bármelyik mai típus gyártására.

Ugyanakkor a román kormány valószínűleg igen olcsón hajlandó lesz megválni a gyárteleptől, mivel a régi Daewoo modellek gyártási jogai hamarosan lejárnak, és ha ez bekövetkezik, komoly autóipari befektető nélkül alighanem kénytelenek lennének bezárni a gyárat.