Új EuroNCAP töréstesztek

2006.07.31. 09:38

Négy új autó töréstesztjének adatait hozta nyilvánosságra az Euro NCAP. A zúzás alá vont modellek a Chevrolet Kalos, a Nissan Note, a Toyota RAV4 és a Land Rover Discovery 3 voltak, egyik új autó sem ért el ötcsillagos eredményt. A Note, a RAV4 és a Discovery négy csillagot érdemelt az utasok védelme alapján, míg a Kalos csupán hármat, de ez még mindig jobb eredmény, mint a rokoni szálakat felmutató, év elején tesztelt Aveo siralmas két csillagja.
Az NCAP tesztek két lényeges hibára is rávilágítottak. Az oldalütközések során a Note egyik Isofix bekötési pontja eltört: a Nissan jelentése szerint ez a probléma az egyik korai gyártású sorozatnál merült föl, a hibát azóta kijavították, az érintett járműveket pedig vissza fogják hívni, hogy elhárítsák a problémát.
A másik problémás jármű a RAV4 volt. Első légzsákjai későn nyíltak ki a frontális ütközésnél az egyik érzékelő kilazult kábele miatt. A Toyota az azóta eladott autókban egy áttervezett kábelvédő és új légzsákvezérlő-modul beépítésével már orvosolta a helyzetet, de nem tervezik a hibás modellek visszahívását.
Claes Tingvall, az Euro NCAP elnöke így kommentálta a történteket:
Mindkét autó négycsillagos eredményt ért el, de mivel új modellek, mi kicsivel jobb eredményekre számítottunk. Aggasztó, hogy tesztjeink alapján olyan autókról derültek ki komoly hibák, melyek már gyártásban vannak, sőt mi több, értékesítik őket a nagyközönségnek. A Nissant mindenesetre elismerés illeti az eladott autók kijavításáért. Hiszünk abban, hogy a vásárlóknak joguk van elháríttatni a hibát, amennyiben ilyen problémák napvilágra kerülnek.
Gyermekbiztonsági szempontból három csillagot ért el a Kalos és a Note, négyet-négyet a Discovery és a RAV4. Sajnos a gyalogosbiztonsági tesztek sem végződtek fényes eredményekkel. A Note és a Kalos orrkiképzése két-két csillagot érdemel, mindössze egyet a méretes Discovery, míg a RAV4 három csillaggal viszonylag jól teljesítette ezt a feladatot.